TYÖTTÖMYYDEN HOITOA

Ministeri Lindström ehdotti yli 60- vuotiaille työttömille siirtoa eläkkeelle, ehdotus helpottaa vaikeasti työllistettävien henkilöiden asemaa lähes mahdottoman asian edessä, se heille suotakoon.
Toivon kuitenkin että uudet työkuntoiset eläkeläiset voisivat halutessaan osallistua vielä työelämään ja antaa osaamistaan vaikka osa-aikaisesti yhteisen hyvän rakentamiseen.
Yksinyrittäjiä on lähes 150 000 heidän työmääränsä usein vastaa kahden ihmisen työpanosta. Ongelmana on ettei he uskalla palkata lisätyövoimaa kustannus- ja irtisanomisriskin takia, kyselyssä on todettu että kiinnostusta olisi n. 50 000 yrittäjällä palkata työvoimaa jos kustannuksia ja riskiä pystyttäisiin alentamaan.

Toivon ja ehdotankin että hallitus huomioisi budjettineuvottelussa yrittäjät jotka ovat palkkaamassa ensimmäistä työntekijää. Työttömyyskustannukset voisivat alentua yli miljardin jos yksinyrittäjät palkkaisivat edellä mainitun määrän työvoimaa.
Ehdotukseni on yksinkertainen ja helposti toteutettavissa, rinnastetaan ensimmäisen työntekijän palkkakustannus  verolliseksi (24%) ostoksi joka voidaan vähentää verollisesta myynnistä veron määrän vähennysoikeus olisi kahden ensimmäisen vuoden ajan. Esimerkissä arvonlisäveron määrä vähentäisi yrittäjän kuluja ja valtiolta veroja kahden vuoden aikana noin 14 000 euroa mutta valtion työttömyyskustannukset alentuisi noin  60 000 euroa lisäksi veroa kertyisi vielä palkkatulosta ja kulutuksesta kunnalle ja valtiolle yhteensä vähennyksen verran eli 14 000 euroa. Työttömyyden vähentäminen on varmin ratkaisu Suomen talouden parantamiseksi.

Raimo Heinänen
Ps. valtuutettu Mikkeli
Perusyrittäjät ry.
hallituksen jäsen

2 kommenttia artikkeliin ”TYÖTTÖMYYDEN HOITOA

1. Hyvä ehdotus. Yksikertainen malli palkkatueksi.
    Verotilin kautta tuki suoraan yrittäjälle ilman erillistä hakumenettelyä.
    Hivenen kehitystä verotilin kuukausi-ilmotuksiin.