Investointivarauslaki on koeponnistettu

Tarkoin oli määritelty, minne tehtyä investointivarausta ja milloin sai käyttää, jopa Suomen pankkiin piti 50 % varauksen määrästä sulkutilille tallettaa (investointitalletus). Tämän suuntaista holhousta ei enää 2016 vuonna yrityselämä tarvitse. Vaan Viron yritysveromalli tulee olla se pohja, jolla poistetaan yritysten verottaminen ja siirrytään verottamaan kuluttajaa (yrityksen omistavia henkilöitä) ottaessaan rahaa yrityksestä ulos.

Samalla pitää huomioida Suomessa ulkomaalaisomistuksessa olevien yritysten verotuksessa, että omistajien ottaessa yrityksestä rahaa ulos, vero maksetaan Suomeen eli yritystä ei verottaisi vaan sen omistajia. Näin yrityksiä saadaan houkuteltua investoimaan Suomeen. Nyt punavihreä aatemaailma on ajanut yritykset pois Suomesta Aasiaan ja Kiinaan.

Esitetyllä investointivarausmallilla ei yrityksiä houkutella Suomeen, vaan malli on hetkellisesti veronkiertoon houkutteleva ansa. Yritys, joka tekee hyvän vuosituloksen ja investointivarauksen, joutuu käyttämään varauksen 5-6 vuoden kuluessa. Mikäli yritys ei kuitenkaan seuraavien vuosien huonojen tulosten vuoksi ole investointia lähtenyt toteuttamaan määräajassa, joutuu sen maksamaan tuon investointivarauksessa saamansa verohyödyn takaisin. Se on todellinen ansa ja johtaa helposti henkilöstö irtisanomisen tielle, mahdollisesti jopa konkurssiin.

Viron yritysveromallissa tämän tyyppisiä riskejä ei ole, eikä myöskään sellaista verosuunnittelun mahdollisuutta, joka kannustaisi yrityksiä veroparatiisien käyttöön.

Teknologiateollisuuden teettämän selvityksen mukaan Viron yritysveromallin käyttöönotto voisi luoda Suomeen jopa 21 000 uutta työpaikkaa.

 

PerusYrittäjät ry

1 thought on “Investointivarauslaki on koeponnistettu

 1. Investointivaraus ei ole tehokas työpaikkojen luoja voi olla että sillä vähennetään
  työpaikkojen määrää koska investoinnit ovat usein uusia koneita ja tekniikkaa joka
  vähentää työntekijöiden määrää.
  Vastaavasti ensimmäisen työntekijän palkan vähennysoikeus (rinnastettuna arvonlisä-
  verolliseen 24%:n ostoon) lisäisi merkittävästi työpaikkoja. Vähennysoikeus voisi olla
  kaksi vuotta ensimmäisen työntekijän kohdalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *