OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN

Oppisopimuskoulutus on koulutusmuotona pienyritysten näkökulmasta tehokkain
tapa kouluttaa työntekijät yritykseen.
Vain 10% jattää oppisopimuskoulutuksen kesken, ammattillisessa koulutuksessa keskeytykset ovat huomattavasti yleisempiä.
Oppisopimuskoulutus on tasmakoulutusta tyopaikkaan ja takaa osaamistasoltaan valmistuvaan tutkintoon paremman osaamisen ja ammattitaidon.
Oppisopimuskoulutus on taloudellisesti yhteiskunnalle tehokkaampi koulutusmuoto kuin keskiasteen koulutusmuodot jotka tähtäävät perusosaamiseen ja joiden opetuksen kiinnostus opiskelijoiden näkökulmasta on heikompi kuin oppisopimuskoulutuksessa.

Oppisopimuskoulutuksessa on kuitenkin korjaamista sillä yrittäjälle kohdistuva koulutus- ja palkkatuki ei korvaa yrittäjän  koulutukseen menettämää työaikaa.
Koulutustuki tulisi olla yrittäjälle suurempi, kohdennettaisiin työvoimaviranomaisten konsulteille ja oppilaitoksille kohdistuneita tukia yrittäjille jotka työn tekevät ja tarjoavat työpaikan.

Työttömyyspäivärahan kohdistamista oppisopimuskoulutukseen tulisi selvittää.

Erittäin merkittävää olisi oppisopimuskoulutuksen kohdistaminen yrittäjäkoulutukseen erityisesti sukupolvenvaihdoksiin joita tulee lähivuosina eteen 78 000:ssa yrityksessä. Riski menettää kymmeniätuhansia työpaikkoja on suuri.
Yrittäjien määrä on kuitenkin ratkaiseva työttömyyden torjunnassa.

Perusyrittäjät ry.
Raimo Heinänen
hallituksen jäsen
Mikkelin kaupunki elinkeinoyhtiön hallituksen jäsen