Maatalousyrittäjyys

Maatalousyrittäjät ovat yrittäjiä jotka toimivat kaupan ja elintarvikejalostajien orjatyövoimana. Maatalousyrittäjien keskituntipalkka on noin viisi euroa.

Maatalouden ahdinkoon ei ole luvassa lämmintä kättä pidempää työkalua, kansallinen byrokratia ja Eu direktiivit pitää pintansa.

Kansallisessa päätäntävallassa on mm. aktiiviviljelijän määritelmä. Kaikki ne viljelijät, jotka ovat saaneet suoria tukia vuonna 2014 yhteensä enintään 5 000 euroa, katsotaan vuonna 2015 aktiiviviljelijöiksi riippumatta siitä, mitä heidän muu toimintansa on.

Aktiiviviljelijäksi ei katsota sellaisia luonnollisia tai oikeushenkilöitä taikka luonnollisten tai oikeushenkilöiden ryhmää, joka hallinnoi lentoasemia, rautatieyhtiöitä, vesiyhtiöitä, kiinteistöyhtiöitä, pysyviä urheilukenttiä tai vapaa-ajan alueita, ja joka on lisäksi saanut suoria tukia yli 5 000 euroa vuonna 2014. Näitä toimintoja hallitsevat joutuvat kieltolistalle.

Alarajoja määritellään, missä kulkee ylärajat? Miten voidaan pitää aktiiviviljelijänä sellaisia henkilöitä joiden tulot 90% sti. koostuu maatalouden ulkopuolelta tuleviin tuloihin? Harrastusta ei keneltäkään voi kieltää mutta tukeminen pitäisi kohdistaa huolellisemmin todellisille aktiiviviljelijöille.

80-luvulla viljelijöille pyrittiin etsimään liitännäiselinkeinoja tilojen hengissä pitämiseksi, nyt tilanne on päinvastainen liitännäiselinkeinot pitävät maataloustuotantoa pystyssä. Kriisin sattuessa omalle kohdalle maahamme ruokahuolto koko väestölle ei ole takuuta. Vielä kun muistetaan varmuusvarastojen purkamisen kutistavan varastot täyttämään vain puolen vuoden tarpeen, ollaan riskirajoilla.

Veikko Granqvist

PerusYrittäjät ry