Työllistämisen pelko

Huolimatta mediassa herkästi kärjistyksiä vilisevästä vastakkain asettelu-viritelmistä, ovat nyt ja aina työntekijä ja työnantaja riippuvaisia toisistaan.
Jos toinen voi pahoin, näkyy se varmasti toisenkin tekemisessä.

Jos asiaa pohtii pienyrittäjän näkökulmasta, on työllistämisen esteenä tällä hetkellä riski, eli pelko omasta toimeentulosta. Jos työntekijä rupeaakin sairastelemaan, tai henkilökohtaiset suhteet työntekijän kanssa menevät pieleen. Tämä johtuu epäluottamuksesta. Epäluottamuksesta tulevaisuuden työmäärän riittävyyteen, ja toisaalta siihen, että joutuukin yksin tienaamaan kahdelle tai useammalle ihmiselle palkkaa, koska työehtosopimukset takaavat heille turvallisuuden. (Puhun siis nimenomaan pienyrittäjistä). Toisaalta se sama pelko estää myös kasvua.

Filosofinen asetelma toki on, että jos työntekijä tuottaa vaurautta työnantajalle, pitää työntekijän saada vastinetta muodostamiensa kulujen yli menevältä osuudelta esimerkiksi juuri turvallisuudentunteen muodossa. Reilussa kaupassa molemmat osapuolet saavat hyötyä.
Asia pelkistyykin kysymykseen: Kuinka vähentää riskiä, joka on pienellä yrittäjällä kohtuuton saatuihin hyötyihin nähden? Isommassa mittakaavassa työntekijöiden määrä tekee jo tilastollisesti epätodennäköiseksi sen, että yrittäjä itse tienaa toiselle palkkaa, koska tienaajia on enemmän.

Ratkaisuehdotukseksi miettisin, että mitä jos kelakorvaukset sairauspoissaoloihin alle 5:n hengen yrityksissä lähtisivät juoksemaan jo vaikkapa 1-2:n sairauspäivän jälkeen. Riskinsiirron hinta voisi tuottaa työllistyvyyden kautta lantteja myös valtion kassaan.

Perusyrittäjät ry. hallituksen jäsen

Kari Isokivijärvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *