PAIKALLINEN SOPIMINEN VESITETTY

Työmarkkinajärjestöt halusivat neuvotttelupöytään paikallisen sopimisen koska he halusivat ”vesittää” ja estää sen toteutumisen.Paikallinen sopiminen on ehdottomasti tärkein työllisyyteen vaikuttava hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen pöydässä oleva asia. Tutkittua tietoa on olemassa että pienyritykset voisivat työllistää yli 50 000 työntekijää lyhyen ajan kuluessa he myös voisivat sopia työkustannusten jakamisesta työntekijöiden kanssa sellaisille ajankohdille jolloin se tuottaa parhaiten yrityksen kannalta ja vastaavasti turvaisi työpaikat ja mahdollistaisi niiden lisäämisen. On pienyrittäjien ja heidän työntekijöiden aliarviointia kun heille tehtyä kyselyä ei kunnioiteta joka osoitti 76%:sti heidän kannattavan paikallista sopimista. Hallitus on myös lähtenyt nöyristele- mään ammattiliittoja sekä isoja työnantajia joita työllistäminen ei kiinnosta tuottavuussyistä päinvastoin irtisanomiset ja lomautukset ovat heille arkipäivää. Hallituksen tulisi palata hallitusohjelman toteuttamiseen mikäli se haluaa saavuttavan vähääkään niistä tavoitteista joita se on kaudelleen asettanut. Opposition, työmarkkinajärjestöjen ja tiedotusvälineiden hallituksen toimien vastainen politiikka, vaikkakin sitä aiheellisesti toimintatapojen ja tasapuolisuuden osalta ritisoidaan ei ole Suomen eikä yhteikuntamme erityisesti heikompiosaisten kannalta kehittävää. Taas kerran tuli selväksi ettei ammatiyhdistysliikettä ja isoja työnantajia kiinnosta muu kuin omien etujensa maksimointi sekä veronmaksun minimointi yhteiskunnalle. Sen tehtävän hoitaa tulevaisuu- dessakin pienet yritykset ja heidän nykyinen- ja eläkeellä oleva henkilökuntansa.

Raimo Heinänen

Mikkeli