JULKILAUSUMA PERUSYRITTÄJÄT ry.

Hallituksen kokous Vantaan Tikkurila 17.01.2016

PERUSYRITTÄJÄT HALUAVAT PAIKALLISTA SOPIMISTA

Helpoin ja kustannustehokkain tapa korjata valtiontaloutta, kilpailukykyä ja vahentaä tyottomyyttä on paikallinen sopiminen. Liittoihin kuulumattomille pienyrittajille tulisi myös turvata työpaikkakohtainen sopiminen erityisesti työaikojen osalta esim. työaikapankin avulla. Tavoitteena olisi työvoimakustannusten kohdistaminen kustannustehokkaisiin ajankohtiin. Vuosittaisia suhteellisia työvoimakustannuksia voitaisiin alentaa vuositasolla 5–15 prosenttia. Lisätuottavuutta voitaisiin parantaa 5–10 prosenttia.
Niin ollen paikallisella sopimisella turvattaisiin työpaikkoja sekä parannettaisiin yrityksen kilpailukykyä ja taloudellista asemaa sekätyöntekijöiden vuositulon taso turvattaisiin.
Paikallista sopimista ei tulisi romuttaa ammattiliitojen veetto- tai haasteoikeudella koska oikeuden tulkinta enakkopäätästen osalta heikommasta osapuolesta on pääosin tyontekijää suosivaa. Riitatapauksissa oikeuden tulisi määritellä kukin tapaus erikseen koska nykyään usein pienyrittajä on kaytannossä heikommassa asemassa oleva osapuoli.

Perusyrittäjät ry.
Veikko Graqvist