Arkistot kuukauden mukaan: tammikuu 2016

JULKILAUSUMA PERUSYRITTÄJÄT ry.

Hallituksen kokous Vantaan Tikkurila 17.01.2016

PERUSYRITTÄJÄT HALUAVAT PAIKALLISTA SOPIMISTA

Helpoin ja kustannustehokkain tapa korjata valtiontaloutta, kilpailukykyä ja vahentaä tyottomyyttä on paikallinen sopiminen. Liittoihin kuulumattomille pienyrittajille tulisi myös turvata työpaikkakohtainen sopiminen erityisesti työaikojen osalta esim. työaikapankin avulla. Tavoitteena olisi työvoimakustannusten kohdistaminen kustannustehokkaisiin ajankohtiin. Vuosittaisia suhteellisia työvoimakustannuksia voitaisiin alentaa vuositasolla 5–15 prosenttia. Lisätuottavuutta voitaisiin parantaa 5–10 prosenttia.
Niin ollen paikallisella sopimisella turvattaisiin työpaikkoja sekä parannettaisiin yrityksen kilpailukykyä ja taloudellista asemaa sekätyöntekijöiden vuositulon taso turvattaisiin.
Paikallista sopimista ei tulisi romuttaa ammattiliitojen veetto- tai haasteoikeudella koska oikeuden tulkinta enakkopäätästen osalta heikommasta osapuolesta on pääosin tyontekijää suosivaa. Riitatapauksissa oikeuden tulisi määritellä kukin tapaus erikseen koska nykyään usein pienyrittajä on kaytannossä heikommassa asemassa oleva osapuoli.

Perusyrittäjät ry.
Hallitus
Veikko Graqvist
Espoo
puheenjohtaja

Tukea aloitteleville yrittäjille

Tukea aloitteleville yrittäjille

Pienissä yrityksissä muhii iso eläköitymispommi, jatkajaa ei tahdo löytyä kannattavankaan yrityksen pyörittämiseen. Lähivuosina 78 000 suomalaista yritystä tarvitsee uuden omistajan entisten jäädessä eläkkeelle. Hieman yli neljännes yrittäjistä arvioi yrityksen toiminnan loppuvan kokonaan eläköitymisensä myötä.

Yritystukiin lähes miljardi euroa suuntautuu kuten laivayhtiö Viking Line, 50 miljoonaa euroa. Tutkimusjohtaja Mika Maliranta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta sanoo, että yritystukien takana on yleensä ajatus työpaikkojen pelastamisesta. Työpaikkojen pelastaminen epäonnistuu aika usein. Tuetaan ja tuetaan ja loppujen lopuksi autettu yritys kuitenkin katoaa (veroparatiiseihin).

Nyt pienyrittäjistä ja heidän omistamistaan yrityksistä eläköitymisen myötä on lähivuosina katoamassa n. 20 000 yritystä  mikä on 35–40 000 työpaikkaa, tässä olisi tarkastelun paikka minne yritystukia suunnataan. Suomella ei ole varaa menettää kannattavia työllistäviä pienyrittäjien yrityksiä, vaan tukea tulisi suunnata Perusyrittäjien tavoitteiden mukaisesti yritystoiminnan jatkajille ja aloitteleville nuorille yrittäjille.

Ari Prihti